Προώθηση συνεργασίας ΚΕΟΔΥ με την UNESCO

Τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννη Μυλόπουλο, επισκέφτηκαν σήμερα το πρωί η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής της UNESCO, Καίτη Τζιτζικώστα, και ο επιστημονικώς υπεύθυνος των Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων της UNESCO, Philippe Pypaert. Στόχος της συνάντησης, στην οποία παρέστη και η πρόεδρος του Κέντρου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Υδάτων (ΚΕΟΔΥ) του ΑΠΘ, Ελπίδα Κολοκυθά, ήταν η προώθηση της πρότασης του ΑΠΘ προς την UNESCO, μέσω και του Υπουργείου Παιδείας, για δημιουργία επιστημονικού Κέντρου Υδάτων της UNESCO στο Πανεπιστήμιο.

Ο κ. Pypaert επισκέφτηκε επίσης τις έδρες της UNESCO στο ΑΠΘ, την έδρα για την Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Δημοκρατία και την Ειρήνη και το Διεθνές Δίκτυο Κέντρων Υδάτων – Περιβάλλοντος για τα Βαλκάνια, για τη λειτουργία των οποίων δήλωσε απολύτως ικανοποιημένος.

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ έχει συγκροτήσει εδώ και δύο χρόνια το ΚΕΟΔΥ, προκειμένου να αξιοποιήσει και να «συγκεντρώσει» την τεχνογνωσία των επιστημόνων του ιδρύματος, που βρίσκεται κατακερματισμένη σε δέκα ακαδημαϊκές μονάδες, αναγνωρίζοντας παράλληλα τη σημαντική θέση της Ελλάδας στην ευρύτερη ευρωμεσογειακή περιοχή και τη σημασία που έχουν τα διεθνή ύδατα που διαρρέουν την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης.

Η δημιουργία ενός Κέντρου Υδάτων της UNESCO στο ΑΠΘ θα έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς θα ανοίξει νέους δρόμους στην εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου και στη διεθνή παρουσία του, αναδεικνύοντάς το σε κέντρο αναφοράς στο επιστημονικό πεδίο του νερού, ενώ θα έχει σημαντικές οικονομικές προεκτάσεις και για τη χώρα.

«Η συγκρότηση για πρώτη φορά ενός Κέντρου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Υδάτων δείχνει το δρόμο για ολοκληρωμένη προσέγγιση στον επιστημονικό τομέα του νερού, μια επιστημονική περιοχή, η οποία μέχρι σήμερα «θεραπεύεται» αποσπασματικά από πολλές επιστημονικές ειδικότητες. Η αναβάθμιση του ΚΕΟΔΥ σε Κέντρο Υδάτων της UNESCO κατηγορίας ΙΙ ανοίγει νέες προοπτικές για το επιστημονικό έργο του ερευνητικού προσωπικού και δίνει νέες ευκαιρίες για τη διεθνή ανάδειξη και προβολή του έργου που συντελείται στο ΑΠΘ», δήλωσε ο κ. Μυλόπουλος.

Το απόγευμα, εξάλλου, ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, η κ. Τζιτζικώστα και ο κ. Pypaert συναντήθηκαν με τον Υφυπουργό Παιδείας, Θόδωρο Παπαθεοδώρου, ο οποίος τόνισε ότι το Υπουργείο θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική τη δημιουργία του διεθνούς επιστημονικού κέντρου στο ΑΠΘ, γι’ αυτό και στηρίζει την προσπάθεια.

Επόμενο στάδιο της συνεργασίας είναι η παρουσίαση της πρότασης από τον Πρύτανη του ΑΠΘ σε ειδική συνάντηση με τη διεύθυνση της UNESCO, στο Παρίσι, τον ερχόμενο Οκτώβριο.

http://auth.gr/news/press/8100